czwartek, 2 kwietnia 2015

SMAK SPLENDORU TUŻ PRZY CMENTARZU

Nie możesz się doczekać na otwarcie w Cieszynie McDonald’s i ciągle o tym myślisz? Dam Ci kilka powodów żebyś myślał jeszcze częściej.


Dzień otwarcia nowej restauracji szybkiej obsługi w naszym mieście zbliża się nieubłaganie, niestety nie każdy jeszcze wie jakie pyszności będzie oferowała ta świątynia zachodniego stylu bycia. Z myślą o tych osobach zostało przygotowane takie oto skromne zestawienie najciekawszych smakołyków.


Siarczan amonu
Siarczan amonu jest wykorzystywany do nawożenia gleby i zabijania żyjących w niej robaków. Jest to także składnik bułki w McDonalds. Musisz być przecież jako gość tego prestiżowego miejsca dobrze nawożony i czysty z robaków! Miejmy tylko nadzieję, że przy okazji nie będziesz z czasem chory na coś dziwnego.

Olej silikonowy
Badania laboratoryjne wykazały w Chicken McNuggets zawartość oleju silikonowego, który stosowany jest do produkcji soczewek kontaktowych i innych urządzeń medycznych. McDonald’s miał również niedawno wycofać około miliona nuggetsów z powodu znalezionych w nich tworzyw sztucznych. Pyszności.


L-Cysteina
Co to jest? L-cysteina jest aminokwasem, który jest syntetyzowany z piór kaczki. Pomaga w pozornym polepszeniu smaku mięsa, chleba i ciastek. Nigdy bym się nie spodziewał, że pióra kaczki mogłyby tak bardzo polepszyć smak Fast-foodu. Fenomenalne!!!!!

THBQ
THBQ lub tert-butylohydrochinon, jest środkiem konserwującym, który znajdziemy w 18 produktach podawanych w  McDonalds. To może być śmiertelne, ale Agencja Żywności i Leków mówi, że w małych dawkach można stosować. Nadal jednak warto trzymać się zasady, że jeśli nie potrafimy wymówić nazwy jakiegoś składnika to zastanówmy się lepiej czy chcemy go jeść.

Glikol propylenowy
Ta substancja chemiczna jest stosowana w prasach hydraulicznych jako płyn roboczy, w urządzeniach chłodniczych jako płyn chłodzący, do produkcji kulek paintball, e-papierosów, a także do produkcji pysznych hamburgerów w najpopularniejszej na świecie sieci restauracji szybkiej obsługi. Smacznego!!!!!


Dimetylopolisiloksan
Teraz spróbuj wypowiedzieć to jeszcze raz, ale dziesięć razy szybciej. Prawie każde smażone jedzenie w McDonalds zawiera ten związek chemiczny używany również do produkcji sprytnej plasteliny, mas uszczelniających, szamponów do włosów, płytek odpornych na ciepło i soczewek kontaktowych. Nie sądzę, że burger pomoże Ci lepiej widzieć, umyć Twoje włosy lub uodpornić się na upały.

Kwas karminowy
Czy jadłeś kiedyś robaki? Nie? Jeśli nie masz nic przeciwko przeżuwaniu sobie chrupiących owadów to dobrze trafiłeś bo kwas karminowy stosowany w mięsie w McDonalds jest syntetyzowany z przemielonego Czerwca Kaktusowego, chrząszcza żyjącego w Meksyku. Pycha!!!


Celuloza
Prawie każdy artykuł spożywczy podawany w Fast foodach zawiera ten związek pochodzący z miazgi drzewnej.


Dwutlenek krzemu
Znany również jako piasek kwarcowy. Póki co nie jest on jeszcze specjalnością McDonalds, ale sieć Wendy’s już go stosuje aby zapobiegać granulowaniu się chilli.


bon appétit !!!

10 komentarzy:

  1. No to juz sobie pojadłam:) same smakołyki..Tak jak ostatnio wyczytałam co znajduje sie w parówkach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O fuj...chyba koniec z tym jedzeniem :\

    OdpowiedzUsuń
  3. O fuj...chyba koniec z tym jedzeniem :\

    OdpowiedzUsuń
  4. Wystarczy zrobić tak jak w Żywcu i będzie po sprawie-pokropek załatwi to świństwo na amen. Bez pokropka -to rzeczywiście może być kicha.

    OdpowiedzUsuń
  5. ee tam.. podane przykłady są pewnie pojedynczymi incydentami lub mają tak małą zawartość, że nie wpływają na nasze zdrowie.. chyba, że ktoś by się tam notorycznie stołował (wpierdalał jak świnia). Sam nie jadam w McD, ale to mi zalatuje vegapropagandą :P
    ps. od robaka jeszcze nikt nie umarł ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przecież nikogo się nie zmusza do jedzenia tego, a te same świństwa są właściwie w każdym produkcie spożywczym.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierdolenie o szopenie... W takim razie kiełbasy z grilla też nie jedzcie bo jest rakotwórcza! Mięso bee bo choroby trzody chlewnej coraz gorsze a kontrola coraz slabsza! W dodatku do alkoholu metanol dodaja! Jak żyć?

    OdpowiedzUsuń
  8. Teoretycznie szkodliwa jest nawet woda, bo przy wypiciu za dużej ilości może nas po prostu zabić, ale to jeszcze nie znaczy, że mamy jej nie pić. Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. ;) Wiadomo, że wymienione w tym poście substancje nie są zbytnio pożądane w naszej diecie, ale jeśli ktoś od czasu do czasu zje sobie hamburgera albo nuggetsy, to na jego zdrowiu się to raczej nie odbije, znowu bez przesady.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem tym co jem...i chu.. :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Wściekły Gargulec8 kwietnia 2015 23:38

    "...Kwas karminowy..." i tak go szanowny autorze wcinasz każdego dnia, bo dodawany jest do wszystkiego co ma być finalnie koloru czerwonego, jogurcików, budyniu, kisielku, lodów, ciast, polew, mięsa itd. To nic innego jak słynny "naturalny" barwnik o symbolu E120, który można zobaczyć na większości opakowań zawierających produkty spożywcze, a żeby było ciekawiej, to zanim zaczęto go sprowadzać z Meksyku, produkowano go z "naszych rodzimych robali" czerwców polskich Porphyrophora polonica. Smacznego! :P

    OdpowiedzUsuń